onsdag den 23. april 2014

Skolekridt og kattegrus


At man i dag kan stå på toppen af Møns klint og skue ud over havet skyldes udelukkende, at staten – på initiativ fra Danmarks Naturfredningsforening – i 1921 gennemførte en fredning af klinten. Dermed forhindrede man et tysk råstofkonsortium i at købe klinten for at bryde kalken til skrivekridt.  

Det blev en af landets allerførste fredninger og viste værdien af fredning som et effektivt redskab til at beskytte vores fælles værdier. Senere, i 1983, blev fredningen udvidet og moderniseret, men det var den første tidlige fredning, som sikrede en af vores mest imponerende geologiske hot spots imod at ende som skrivekridt i tyske klasselokaler eller cement i byggeri.
 
Kunne det være sket i dag, at staten måtte haste ud for at beskytte noget så enestående som den hævede havbund fra et lunt og fjernt hav, der for 75 millioner år siden lå, hvor Danmark ligger i dag, og hvor små og større havdyr levede og døde og derefter sank til bunds og blev til de spændende fossiler, som vi kan finde ved Møns Klint i dag? 
Nej, tænker de fleste nok. Men da min søster for nylig spurgte mig, om vi ikke skulle tage en tur til øen Fur i Limfjorden og lede efter fossiler i moleret, slog det mig, at det da vist er en god ide, mens tid er, for Fur er nemlig ved at ende sine smukke dage i landets kattebakker og som isoleringsmateriale. Fur er kendt for sin moler, og der findes på øen en betydelig industri, der udnytter dette som råstof.
Moleret blev afsat på bunden af et hav, der for 55 millioner år siden dækkende det meste af Danmark. Og Fur er ligesom Møns Klint helt enestående i Danmark med sine stejle klinter, som istidernes gletsjere de sidste 100.000 år har skubbet op af havet, så moler og kridt ligger blottet for øjet og til gratis beundring for besøgende.
Hvis vi i fremtiden fortsat skal have unikke og spændende geologiske hot spots at vise vores efterkommere, så skal vi beskytte disse vigtigste nationale perler med det stærkeste redskab vi har i den danske lovgivning til det formål, nemlig fredning. Og det kan betyde at vi må sætte en stopper for fortsat industriel udnyttelse.
Det er selvfølgelig forbundet med udgifter her og nu, da ejerne af disse arealer skal have økonomisk kompensation for deres tabte rettigheder. Men det er også en visionær og fremsynet investering i nationale værdier, som har langt større betydning end råstofværdien her og nu.
Så når jeg om 10 år besøger Fur med min søster, børn og børnebørn, så håber jeg at jeg møder molerklinterne tilstrækkeligt beskyttet, flot formidlet og stolt fremvist af de lokale beboere. Ligesom man i dag oplever Møns Klint. Hvordan vi på Fur skal nå derhen, vil jeg tænke over i den kommende tid…

3 kommentarer:

  1. Udgifter! Netop! Eller rettere det er desværre ofte dét der ledsager en hovedrysten hos mange. I disse tider, hvor de sociale ydelser beskæres, opfatter mange penge brugt på natur som penge taget direkte fra deres personlige pleje til hjælpemidler mv. Altså som personlige fornærmelser.

    Eksemplet her på Fyn er den nok som omtalte Hasselmuspassage over motorvejen på Sydfyn. I andre sammenhænge kommer den manglende respekt og forståelse for naturens værdi til udtryk, når nogen skæmter hånligt med navnet Hvinand.

    Her på siden er vi blandt ligesindede, men senest har jeg oplevet at en lystfisker med posttraumatisk stress fandt det forkasteligt at omtalte mus fik penge, hans egen familie blev nægtet.

    Bag denne holdning, der nok er mere udbredt end vi andre bryder os om, ligger tillige hos visse partier på Borgen en klart manglende naturforståelse. Det samme gør sig gældende på DR TV som også formanden for DN er inde på.

    Den virkelige debat, om man kan lide det eller ej, skal tages med manden på gulvet. På en pædagogisk facon, fordi i sidste ende bor vi i Danmark. Her har vi valgt at overlade stridighederne til politikerne. Derfor er der så meget mere grund til at opfordre dem til at komme ud af skabet og få gang i naturdebatterne. Hvad vil Christiansborg med den danske natur - nu og i fremtiden.

    Naturfonden ligger muligvis underdrejet - af måske lidt de samme grunde. Regeringspartier iblandt frygter man trods vælgerne, selvom man giver indtryk af noget andet.

    Selv foreslog jeg lystfiskeren fra før, at man måske snarere burde lade være med at hælde pengene ud i den arabiske ørken og i stedet genoprette noget af den vi selv har skabt her tillands, men det var mere et smart træk end et ønske om at optræde polemisk på DNs vegne.

    mvh.
    Evald Mehlsen
    Odense C.

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Evald Mehlsen
      Faunapassagen for Hasselmus over motorvejen ved Svendborg bliver brugt som eksempel på meningsløse, overdrevne og malplacerede hensyn til naturen og biodiversiteten. - Her skal nævnes, at man ved etableringen af faunapassagen skulle have lyttet til dem, der kender til Hasselmusens biologi. Man skulle have etableret småkrat, brombær m.v. på faunapassagen. De er afgørende for, at Hasselmusen føler sig hjemme i et området, og vil bruge det. Det man har gjort svarer jo lidt til at bygge en motorvej gennem Sahara uden rastepladser, tanke og muligheder for at få noget at spise og drikke undervejs. - Men samlet set er det uendeligt små midler vi bruger på at sikre naturen i forhold til, hvad der bruges på at ødelægge natur med påberåbelse af diverse angivelige samfundsformål.

      I øvrigt fint, at molerskrænterne er blevet sikret for eftertiden. - Man burde også stoppe tørvegravningen, der stadig foregår på ca. 1200 ha. i Lille Vildmose, som er naturmæssigt enestående i Nordeuropa. Haveejerne kan nok få deres tørvesmuld andre steder fra, f.eks. fra kompost, bedst, eller måske fra import fra Østeuropa, hvor tørmoserne ikke er truede naturtyper.

      Slet
    2. Hasselmusens gøren og laden har været fremme på TV. Eksperter ser på sagen som du belyser den. Også fra Forbundsrepublikken har man gode erfaringer med faunapassager. Både for mindre og større dyr. Når altså, som det også fremgik af omtalte TV-indslag, bevoksningen sikrer fri rovfuglepassage.

      Essensen er og bliver dog at menigmand ofte lader sig nøje med hvad han/hun i forvejen er indstillet på at mene, nemlig at passager af denne art er og forbliver spild af penge der rettelig burde gå til handicappede.

      Mennesket først som politikerne ynder at udtrykke sig. Med de misforståelser der følger. Vi har brug for at flere tænker mere nuanceret. Det er dér DR og Christiansborg svigter fælt. Med eller uden skjulte hensigter.

      Senest har såvel DR som TV2 afvist at sende en film om livet under vand ved de danske kyster som nu er henvist til Nettet, hvortil TV2 East linker. DR og TV2 sprang i målet efter forud at have stillet i udsigt at man ville give plads på sendefalden. Ingen gider se den, er svaret.

      Svaret er altså givet på forhånd. Biologer jubler over filmen der indtil nu skulle have fået mere end 10.000 til at kvittere.

      mvh.
      Evald Mehlsen
      Odense C.

      Slet